Organisatie - mensen

Klassieke manieren van organiseren geven door de veranderende omgeving, steeds meer problemen. Er is de nodige winst te behalen met innovatief organiseren. Dat kan op veel manieren en wat het beste werkt hangt af van de aard (mensen, strategie, cultuur, enz.) van de organisatie en de omgeving van de organsatie. 

 

De hoeveelheid recepten, tips en (academische) waarheden over de beste manieren van organiseren en de beste organisatievormen, is enorm. Niet dat al die recepten nieuw zijn, zoals wel lijkt. Showcase organisaties zoals W.L.Gore en Morning Star, bestaan al decennia. Buurtzorg - een Nederlandse showcase - timmert al 10 jaar aan de weg. Nieuwe organisaties kunnen makkelijker een vernieuwende organisatievorm kiezen dan bestaande organisaties, die de nodige cultuur in de genen hebben. Zoals startups ook meer gericht zijn op innovatie dan langer bestaande bedrijven. Geen reden echter voor langer bestaande bedrijven om niet te vernieuwen, integendeel, de noodzaak wordt alleen maar groter. 

‚Äč

Voor bestaande organisaties, geeft Julian Birkinshaw aan in een korte blog 'What is your Management Model?, op basis van zijn boek Reinventing Management, dat het om vier dimensies bij het vernieuwen van de organizatie zelf gaat - weergegeven in het figuur hiernaast.  Birkinshaw besluit met vragen voor de lezer, niet met een recept over wat nodig is. 

 

Voor het teamniveau zijn ook veel modellen beschikbaar. En toch begrijpt niemand precies het 'geheim' van teams; veel wegen leiden naar Rome. En hetzelfde geldt voor leiderschap - ik schreef een aantal jaar geleden een boekbespreking van Living Leadership (klik hier), en die kan nog steeds goed mee.   

Als het verbeteren van organisaties, teams en leiderschap dan geen kant en klare modellen heeft, wat dan?  Als praktijkman die ook de rol van lector vervult en goed is ingevoerd in de verschillende modellen, geef ik graag advies over een keuze en een werkwijze, die bij de organisatie past. Praktisch, samen leren, resultaatgericht. 

De rol van de adviseur of begeleider bij de ontwikkeling van organisatie en teams, is als een ondersteuner die zichzelf overbodig probeert te maken. Daar kan advies voor nodig zijn, of begeleiding / training (al dan niet op het werk), of misschien coaching van een team of individu. 

  • Edited Image 2015-7-24-10:50:8
  • LinkedIn Social Icon